Opšte informacije

Alijansa civilizacija je inicijativa Ujedinjenih Nacija koju je uz podršu Španije i Turske 2005. promovisao bivši generalni sekretar Kofi Anan sa ciljem promocije međuetničkog razumevanja i povezivanja zajednica. Generalni sekretar Ban Ki Mun je kasnio imenovao Jorge Sampaioa, bivšeg predsednika Portugala, za Visokog predstavnika Alijanse civilizacija u 2006. Predsednik Sampaio je izgradio veoma snažnu mrežu zainteresovanih strana koje su posvećene promociji poštovanja i tolerancije: vrednosti koje predstavljaju suštinu Alijanse civilizacija. Alijansa nastavlja svoj rad na unapređivanju kulture mira i promocije dijaloga praćena ubeđenjem da "od razlika unutar i između društava ne bi trebalo niti strahovati niti bi ih trebalo potiskivati, već negovati kao dragocene vrednosti čovečanstva" (UN Milenijumska Deklaracija, I-6).

UNAC nastoji da izgradi kolektivnu političku volju i da mobiliše usaglašene aktivnosti kako bi poboljšala interkulturalno razumevanje i saradnju među zemljama, zajednicama i ljudima. Alijansa razvija njene aktivnosti na društvenim nivoima i nivoima vlada država. Ona radi kako bi se suprotstavila snagama koje osnažuju polarizaciju i ekstremizam kroz fokusiranje na četri ključna prioriteta: mladost, mediji, migracije i obrazovanje.

Srbija i Alijansa civilizacija

Republika Srbija se pridružila Grupi prijatelja Alijanse civilizacija u januaru 2007. Ministarstvo spoljnih poslova je fokusna tačka Alijanse civilizacija i predstavlja Srbiju na globalnim i regionalnim sastancima. Sledeći globalni forum biće održan u Beču u februaru 2013; sledeći regionalni sastanak bi trebalo da se održi u Beogradu pri kraju 2012. Radna grupa Alijanse civilizacija je uspostavljena od strane Ministarstva spoljnih poslova.

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNCT) i Alijansa civilizacija

Kancelarija Stalnog koordinatora UN-a u Srbiji je podržala Vladu Republike Srbije u procesu unapređenja ciljeva i vrednosti Alijanse civilizacija. Ujedinjene nacije su proslavile Dan UN-a u srbiji u 2011 u duhu Alijanse civilizacija. Državni tim, Alijansa civilizacija i Vlada Republike Srbije su organizovali više od desetak aktivnosti: seminare i konferencije; koncerte i umetničke izložbe; kao i sportske aktivnosti i aktivnosti za decu.

U okviru proslave Nedelje UN-a, UNCT je angažovao mladog žitelja iz Srbije, Aleksandra Simića, koji je komponovao muziku posvećenu Alijansi civilizacija. Muzički komad pod naslovom "Pod jednim krovom" po prvi put je izveden za vreme gala koncerta posvećenog Nedelji Ujedinjenih nacija, a kasnije i prilikom drugih događaja i okupljanja koji su organizovani pod okriljem UN-a, uključujući i globalni sastanak u Dohi, na kojem je prisustvovao i Simić i prilikom kojeg ga je javnosti predstavio generalni sekretar Ban Ki Mun. Vlada Republike Srbije, predsednik Sampaio i stalni koordinator UN-a su nominovali gospodina Simića za ambasadora dobre volje Alijanse civilizacija.

Alijansa civilizacija je neformalno predložila Srbiju za pod-regionalni centar. Ukoliko posle podnošenja Izvršnom odboru i zemaljama članica dođe do pozitivnog odgovora, centar će biti objavljen na sastanku ministara u Beogradu.

UNCT in Serbia

Ujedinjene nacije u Srbiji

Internacionalnih Brigada 69, 11000 Beograd

telefon: +381 11 2040 400