Jugozapadna Srbija, poznata pod nazivom Sandžak, predstavlja jednu od najsiromašnijih oblasti Srbije. Ova oblast je dom velikom broju interno raseljenih lica (IRL), Roma, izbeglica i povratnika po osnovu sporazuma o readmisiji. Životni uslovi romske zajednice su naročito teški. Iako Sandžak spada u najmađe regije Srbije (više od 50% stanovništva ima manje od 30 godina), stopa nezaposlenosti mladih iznosi 60%. Regija ima etnički mešovito stanovništvo, a dve najveće etničke grupe, Bošnjaci i Srbi, podeljene su među sobom i zapostavljene od strane centralne vlade.

Ujedinjene nacije, Evropska Unija i druge međunarodne i bilateralne organizacije su sprovele niz projekata čiji je cilj bio da reše problem hronične nerazvijenosti na jugozapadu Srbije. Između 2005. i 2009. UNDP je sprovodio „Opštinski razvoj u jugozapadnoj Srbiji“ (PRO I i II), finansiran od strane EU i Švajcarske, čiji je cilj bio da osnaži lokalne samouprave, promoviše socijalno-ekonomski razvoj i unapredi životni standard. UNOPS trenutno sprovodi program koji finansira Evropska Komisija, „Program evropskih partnerstava sa opštinama“ (EU-PROGRESS), koji radi na izgradnji opštinskih kapaciteta.

Svi projekti koji su sprovedeni do danas koncentrisali su se na izgradnju kapaciteta opština, socijalno-ekonomski razvoj, ili spremnost za slučaj katastrofe. Malo ih je bilo, ukoliko ih je bilo uopšte, koji su se usmerili na međuetnički i međukulturni dijalog, a nijedan nije radio na premošćavanju sve šireg jaza koji odvaja Sandžak i ruralnu Srbiju od Republičke vlade u Beogradu, što je jedan od glavnih ciljeva projekta. Glavni rezultati projekta obuhvataju: osnivanje formalnog centra i zadruge za reciklažu i prikupljanje otpada, jačanje međuetničkog dijaloga i ljudskih prava putem umetnosti, sporta, kulture i obrazovanja, i unapređenje pristupa javnim uslugama.

Korisnici ovog projekta su politički zanemareni, društveno isključeni, i ekonomski i kulturno nedovoljno moćni pojedinci i grupe iz Novog Pazara i drugih opština na jugozapadu Srbije, a naročito žene, mladi i Romi. Procenjuje se da broj osoba koji su direktni korisnici iznosi 60.000 žena i muškaraca.

Projekat će postaviti temelje za širenje promena u ponašanju, kao i za veće angažovanje građana u pitanjima koja se tiču zajednice.

Najnovije

Kamp za socijalne inovacije otvoren u Sandzaku

25.06.2014

Kamp za socijalne inovacije otvoren u Sandzaku
Početkom marta, kroz zajednički projekat Ujedinjenih nacija inicirane su info-radionice u svih šest opština jugozapadne Srbije tokom kojih su 163 prisutna učesnika bili informisani o konceptu kampa za socijalne inovacije i značaju socijalne inovacije uopšte.
Cilj ovih radionica je priprema potencijalnih ...

Održan 27. Beogradski Ignite pod nazivom „Sigurna zona“

25.06.2014

Održan 27. Beogradski Ignite pod nazivom „Sigurna zona“
Sinoć je održan 27. Beogradski Ignite „Sigurna zona“. U neformalnoj atmosferi prostora Mikser House-a, prezenteri/ke govorili su o tome šta nas sve može učiniti nesigurnim u savremenom društvu, ali i koje su njihove sigurne zone.

Za Rifata Rifatovića to su gluma ...

“GRAD DOBRIH DOMAĆINA”, susreti učenika osnovnih škola u Novom Pazaru, 03-06. oktobar 2013. godine

12.12.2013

“GRAD DOBRIH DOMAĆINA”,  susreti  učenika osnovnih škola u Novom Pazaru, 03-06. oktobar 2013. godine
Susreti učenika osnovnih škola, pod nazivom “GRAD DOBRIH DOMAĆINA”, održavaju se u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu od 3. do 6. oktobra, kao logičan nastavak veoma posećenih manifestacija “SNAGA RAZLIČITOSTI” održanih u avgustu, u okviru projekta “Unapređenje ljudske sigurnosti ...

Slike

Video

Društvene mreže